Táto problematika je nesmierne komplexná (jedna hrubá kniha málo a 70 rokov života ešte menej, aby sme bez množstva kníh pochopili prírodné procesy) . Z dlhodobého hľadiska sa kvalita konvenčných potravín bude neustále znižovať, obsah škodlivín narastať. Taktiež nesmieme zabúdať na negatívne vplyvy na iné organizmy, to nie je len otázka toho, že sa hráme na ochranárov a musíme chrániť, lebo sme dobrí ľudia. Vysvetlím, čo mám na mysli na príklade včiel. Všetky insekticídy ( a väčšina pesticídov) pôsobia negatívne na včely, znova, kto chce, môže hľadať pravdu (dokument z roku 2011):
Včelstvá na celom svete vymierajú najmä vďaka parazitu, ktorým je klieštik včelý (Varroa destructor) a insekticídom. Tento klieštik sa vďaka kokteilu z umelého lieku pre včely a pesticídov stal nesmierne odolný. Samozrejme k tomu prispelo aj komerčné umelé oplodňovanie kráľovien. Včely opeľujú 40% potravín ktoré konzumujeme. Albert Einstein vyslovil tézu, že bez včiel ľudstvo neprežije dlhšie, ako 4 roky. Preto je dôležité chrániť všetky organizmy v prírodnom reťazci, pretože bez jednej súčiastky sa reťaz pretrhne.
Viac o problematike včiel hovorí veľmi zaujímavý dokument Kráľovná slnka (s českými titulkami):
http://rutube.ru/video/f416c736d2cf07cfefff4f5252a34199/
Pochybujem, že po tomto dokumente si niekto z Vás ešte dá repkový med (repka olejná poľnohospodárska plodina pestovaná konvenčne, krásne žlté lány), ja odporúčam lesný a medovicový.
Pokračovanie článku tu.