"There isn't much difference between organic and conventional foods, if you're an adult" („Nie je veľký rozdiel medzi bio a obyčajnými potravinami, ak ste dospelý jedinec." A čo, naše deti nepotrebujú jesť?, veď ich nároky na kvalitu potravín sú ešte väčšie)." Consuming organic produce may reduce pesticide exposures , Consumption of organic animal products may reduce exposure to antibiotic-resistant bacteria though the clinical significance of this finding is uncertain". Sami autori uvádzajú, že pri biopotravinách je telo vystavené menšej dávke pesticídov a iným škodlivým látkam ako baktériám odolným voči antibiotikám (pri živočíšnej výrobe sa zvieratám podáva množstvo liekov, hormónov a enzýmov), a časom sa ich obsah bude znižovať, ako som písal vyššie.
Čo sa týka ceny a náreku nad tým, že biopotraviny sú drahšie, znova upozorňujem na dokument o mýtoch v ekologickom hospodárení. Mýtus č. 19, vysvetľuje sa tam, prečo by nemuseli byť ceny vyššie a prečo sú http://www.bioinstitut.cz/documents/myty_EZ_final.pdf
Ďalej existujú metódy a spôsoby, ako túto cenu vyrovnať na úroveň konvenčných potravín. Jednou z nich je komunitou podporovane poľnohospodárstvo http://en.wikipedia.org/wiki/Community-supported_agriculture
príklad dlhoročného farmára ktorý propaguje argumenty, že biopotraviny nemusia byt drahšie ako konvenčné:
http://www.agrokruh.sk/ alebo http://www.youtube.com/watch?v=ZwP3A6z4sFc.
Ďalšími možnosťami zníženia ceny sú predaj z dvora. Okrem lokálneho faktoru je dôležité, aby farmár dostal zaplatené za svoj produkt, aby bol v zisku a nepotreboval by dotácie. Správnou diverzifikáciou farmy a priamym predajom (direct marketing) to je možné dosiahnuť, viď príklady v Rakúsku http://www.adamah.at/.
Takisto by vláda mohla prispieť znížením DPH na lokálne bioprodukty a predaj z dvora, ale to by niektorej vláde naozaj muselo záležať na občanoch. A nikto nebráni novým nápadom, ako dosiahnuť rovnakú cenu biopotravín, námety na diplomové, výskumné práce, ktoré určite nezapadnú prachom. Najľahšie je skonštatovať, že to nejde. Ale kde je vôľa, tam je aj cesta.
V tomto ohľade je ešte dôležitejšie ako samotná nálepka bio, aby produkty boli lokálne a bio. Veď načo mi je bio med alebo bio cesnak z Argentíny, keď sa muselo použiť obrovské množstvo ropy a energie na transport, balenie, skladovanie a potraviny nemôžu byt čerstvé, kedže prešli pol sveta. Alebo načo mi je bio fair trade káva, keď sa vyklčoval tropický les na produkciu kávového poľa? Navyše, kontrola firiem z iného kontinentu môže byť obtiažna. Každý, kto kupuje niečo priamo od farmára a díva sa mu priamo do očí vie zistiť, „čo je zač" bez nálepky bio. Lokálne potraviny predstavujú potravinovú bezpečnosť, prácu pre ľudí na vidieku. Akú prácu chceme dať ľuďom na vidieku? Sú viac-menej 20 rokov nezamestnaní .
a mnohé obce na Slovensku vymierajú. Sem sa s nápadmi! Každý systém, ktorý v praxi nespája environmentálny, sociálny a ekonomický aspekt je dopredu odsúdený na zánik.
Pokračovanie článku tu.